Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа (Матв.28:19)
...

Емоції (принцип самоконтролю)

Хто ж панує над собою самим, ліпший від завойовників міста. (Притчі 16.32)

Автор: Джон Шрок, бізнесмен.
Бізнес мережа La Red
Даний принцип є частиною річної програми розвитку характеру: "Основи для досягнення успіху".
Курси проводить
Християнський центр розвитку підприємництва "Успіх".
------------------------------------------
В ході читання підкреслюйте 
важливі концепції даного принципу

Людина, що панує над собою це та людина, яка може керувати своєю поведінкою та емоціями. Наша поведінка безпосередньо залежить від наших емоцій.



      Оскільки ми складаємося з духу, душі і тіла, тіло завжди реагує на ємоції душі, тому притча і свідчить: "хто панує над собою". Отже, ми ми можемо панувати над собою. Це не завжди легко, тому що інформація про все, що ми чуємо, бачимо, відчуваємо, куштуємо чи до чого дотикаємося, входить в наш розум. Він в свою чергу, аналізує ситуацію і спонукає нас реагувати певним чином. Потім ми (дух) вирішуємо, як реагувати, наше рішення формує стан наших емоцій (душі), що, зрештою, визначає нашу поведінку (тіло). 

"Хто панує над собою" - це той, хто рішуче дисциплінує або контролює свої реакції. Дехто вважає, що погані думки  рівносильні поганим вчинкам. Але це не так. Тому що наші думки самі по собі не заподіють шкоди тим, хто нас оточують. Але коли вони переростають в дії, тоді вони можуть завдати шкоди. У кожного з нас є емоції і всі ми турбуємось через неприємності. Але важливо, щоб ми навчилися заспокоюватися і керувати цими відчуттями або ж вони просто зруйнують нас.

     В автомобілі є двигун, гальма, коробка передач і кермо і він призначений для зручного пересування. Але якщо ним неправильно керувати, він в один момент може стати небезпечним. В такому випадку те, що спочатку призначалося для добра, починає шкодити. 


Бог дав нам руки для роботи, ноги для пересування, очі, щоб бачити, мозок, щоб керувати усіма членами тіла. Він створив нас саме таким чином. А наша поведінка повинна бути керована нашим духом. Ми можемо панувати над собою, і ми відповідальні за те, що ми робимо. Цінність людини полягає в її здатності керувати та панувати над своїм характером, звичками та емоціями. Ми повинні розуміти, що здебільшого наша поведінка говорить за нас. Люди судять про нас саме згідно нашої поведінки, тому що це те, що їм видно в першу чергу.
      

Якщо ми не контролюємо наші емоції, вони можуть зруйнувати нашу репутацію. Варто гримнути дверима чи скоса подивитись на когось і в словах не залишається потреби. Безперечно, слова дуже важливі, але емоції, з якими ми їх говоримо, навіть важливіші. Наше спілкування на 60% складається з невербального. Те, як ми ходимо, як говоримо серед людей, вказує на наш характер. Невербальні комунікації, рухи тіла, жести, міміка, говорять про наш характер не менше, ніж наші слова.

        Коли приходить спокуса захищатися чи сперечатися, Ви можете скористатися наступними трьома способами контролю емоцій:
       1. Зупиніться і глибоко вдихніть, перш ніж говорити.
       2. Зверніть увагу на напруження вашого тіла, розслабте його.
       3. Подумайте про те, щоб сказати щось смішне у вашій ситуації.
Іноді наші манери і дії виражають так багато, що наші слова вже не мають значення. Хтось сказав: "Завжди, на кожному місці говори те, у що ти віриш, і якщо треба, використовуй слова". 


Емоції як пальне - вони можуть бути або небезпечними і руйнівними, або дуже цінними, якщо тримати їх під контролем і направляти їх в правильне русло. Наші эмоції - це джерело енергії. Якщо цю енергію приборкати, вона стає цінним інструментом, всередині нас. Можна часто почути, як хтось говорить: "Він був би хорошим хлопцем, якби стримував себе"



Пам'ятайте, що люди судять про нас згідно того, як ми контролюємо свої емоції, а не за нашими словами. На завершення підведемо підсумок: якщо ми навчимося заспокоювати свій дух і панувати над собою, то не ситуації пануватимуть над нами, а ми контролюватимемо їх.




Питання для Дискусії:
Як Ви розглядаєте емоції? В чому їх цінність?
Як Ви зазвичай повідомляєте про свої почуття?
Хто несе відповідальність за нашу поведінку і виявлення емоцій?


Оцінка характеру
Наскільки добре Ви практикуєте цей принцип в даний час?
(найвища оцінка 10, найнижча - 1) 
Чи бачите Ви цінність у досягненні кращого результату?


Їжа для роздумів:
Можна опинитись   в безглуздому положенні, намагаючись з криком довести те, в чому Ви праві.



Видеоролік "Емоції"


No response to “Емоції (принцип самоконтролю)”

Отправить комментарий