Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа (Матв.28:19)
...

Обмеження (принцип самоконтролю)

Ласка царева - рабові  розумному, гнів же його - проти того, хто соромить його . (Притчі 14.35)

Автор: Джон Шрок, бізнесмен.
Бізнес мережа La Red
Даний принцип є частиною річної програми розвитку характеру: 
"Основи для досягнення успіху".
Курси проводить
Християнський центр розвитку підприємництва "Успіх".

------------------------------------------
В ході читання підкреслюйте 
важливі концепції даного принципу



      Провина – це порушення встановлених моральних і інших обмежень. Оскільки провина означає порушення обмежень, то зрозуміло, що повинні бути певні рамки або границі, в межах яких слід жити. Якщо немає чітких обмежень, то ми можемо увійти до чужих володінь і навіть не помітити цього. Отже, як говориться в притчі: «Милість царева – рабові розумному...» Мудрі раби знають, що роблять. Цар мав конкретні цілі і плани дій з обмеженнями для своїх працівників, тому вони знали, що їм слід робити.


     Якщо ми не знаємо волю царя, то вона не може стати нашою волею. Якщо цар або компанія не висловлює чітких цілей і стратегії, то працівники не можуть оцінювати свої дії. Ми можемо оцінювати роботу тільки за наявності цілей і стратегії. Цар радіє, коли слуги знають, що роблять. Слуги можуть догодити царю тільки в тому випадку, якщо цар ясно висловлює свої плани. Тому перш ніж чекати чого-небудь від працівників, ми повинні встановити чіткі цілі з обмеженнями, які стануть як правила гри. Таким чином, ми отримаємо ясне бачення того, що необхідно робити, і знайдемо свободу діяти в межах рамок.

     Якщо ми хочемо, щоб люди поводилися з нами справедливо, ми повинні, в першу чергу, самі бути справедливими. Для цього ми повинні встановити необхідні рамки і обмеження для наших підопічних. Наші діти будуть із задоволенням слухатися нас тільки в тому випадку, якщо ми чітко викладемо їм наші правила і наміри. Якщо вони знатимуть наші вимоги, то слухняність стане для них грою. Ми не можемо карати їх, виходячи з припущень, що вони і так знають наші вимоги, інакше вони відчуватимуть себе рабами. Ніхто не може радіти своїм досягненням, якщо не знає, що від нього очікується. Коли дії оцінюються досягненням конкретної мети, і всі учасники розуміють намір роботи, вона перетворюється на гру. Тоді ми відчуваємо себе однією командою, що складається з компанії і працівників. Люди повинні мати чітке уявлення про те, яких правил ми дотримуємося і чого ми від них вимагаємо. Це робить нас легко передбачуваними і наступає кінець припущенням і сумнівам тих, що нас оточують. Бог ясно висловлює Свої вимоги до нас і Він щедро нагороджує нас за наші дії.


     Друга частина притчі свідчить, що «гнів царя – проти того, хто соромить його». Більшість співробітників поважає керівництво, якщо їм чітко висловлюють цілі і плани компанії. Вони не завжди бувають згідні з нами, але вони все рівно поважають нас. Бувають, проте, і деякі «бунтарі», які виступають проти всіх і вся. Вони поняття не мають про те, що є справедливість. На щастя, вони складають лише невеликий відсоток нашого суспільства. Вони, дійсно, гнівають царя, і з ними необхідно поступати відповідним чином.

Отже, якщо наша сім'я або працівники сердяться на нас, ми повинні поставити собі наступні питання:


1. Чи не дуже високі і нереалістичні мої вимоги?

2. Чи достатньо широкі мої параметри, чи дають вони свободу?

3. Чи є правильним моє відношення, при управлінні ними?

Якщо все це зроблено правильно, то буде мало порушень. Але, можливо, у нас будуть такі «бунтарі», які не тільки роблять порушення, але і переступають закон, і вони «будуть гнівити царя».

Ми ж повинні виконати свою частину, визначити чіткі вимоги і параметри, інакше люди можуть сказати, що ми не справедливі




Дискусія:

Чи бувало таке, що люди, самі того не усвідомлюючи, заподіювали вам шкоду?

Чи важко вам зберігати дружні стосунки з людьми?

Чому встановлення обмежень є важливим принципом самоконтролю?

Оцінка характеру:
Наскільки добре ви практикуєте цей принцип в даний час?
(найвища оцінка 10, найнижча - 1)

Чи бачите ви цінність у досягненні кращого результату?

Їжа для роздумів:

Обмеження – як ноти в музиці. Якщо керуватись ними, можна отримати чудову гармонію

No response to “Обмеження (принцип самоконтролю)”

Отправить комментарий